top of page

BEGRIJPT U UW EIGEN HUWELIJKSE VOORWAARDEN?

Begrijpt u uw eigen huwelijkse voorwaarden? Of weet u eigenlijk niet eens zeker of u huwelijkse voorwaarden heeft of niet? U zou de eerste niet zijn. Met enige regelmaat spreek ik cliënten die zich met enige moeite wel een bezoek aan een notariskantoor kunnen herinneren ergens in de weken voor de bruiloft, maar of ze daar nou waren voor huwelijkse voorwaarden of een testament..... Wat er in de voorwaarden staat en wat dat betekent, daarvan ontbreekt soms zelfs het vaagste idee. De inhoud kan dan aardig tegenvallen. U had ooit meegekregen dat iedere gemeenschap van goederen was uitgesloten en dat 'ieder dus zijn eigen geld houdt', maar u wordt geconfronteerd met een niet-uitgevoerd periodiek verrekenbeding en mag alsnog de helft van alle overgespaarde inkomsten aan uw ex overmaken. (Als u dit niet begrijpt, ligt dat niet aan u. Huwelijkse voorwaarden kunnen ontzettend ingewikkeld zijn.) En als de scheiding al in de lucht hangt, is er aan die eenmaal in het verre verleden gemaakte afspraken doorgaans niets meer te doen.

Daarom: kijk naar die huwelijkse voorwaarden terwijl alles tussen u en uw partner koek en ei is. Graaf in uw geheugen: waar ligt de envelop met die akte ook al weer? Duik in die la, overwin uw weerstand tegen het juridische taalgebruik en lees die akte door. Begrijpt u niet wat er staat? Laat u dat dan uitleggen door een advocaat of een notaris. Zijn de afspraken niet meer naar uw wens? Tegenwoordig kunnen huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk vrij eenvoudig gewijzigd worden. En dat kunt u ook doen als u van plan bent om samen oud te worden. Juist dan.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page